Electroliți sau izotonici - care hidratează mai bine?

Hidratarea organismului este absolut necesară pentru a menține un echilibru al schimbărilor biochimice și funcționarea optimă a sistemelor fiziologice, în special în timpul efortului fizic și în condiții extreme, cum ar fi temperaturi ridicate sau umiditate.

izotonică, masculină

  1. O chestiune de alegere
  2. Caracteristicile băuturilor izotonice
  3. Caracteristicile electroliților
  4. Rolul compoziției dietetice 

O chestiune de alegere

Alegerea între băuturile izotonice și suplimentarea cu electroliți în sine depinde de o serie de factori, inclusiv intensitatea și durata activității, nevoile individuale ale organismului și condițiile de mediu, precum și compoziția generală a dietei.

Caracteristicile băuturilor izotonice

Băuturile izotonice, care sunt fluide cu o presiune osmotică similară cu cea a corpului uman, conțin nu numai apă, ci și electroliți precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, precum și carbohidrați, mai ales sub formă de zaharuri.

Pentru cine sunt băuturile izotonice?

Acestea sunt alegerea potrivită în timpul efortului fizic prelungit care durează mai mult de 60 de minute. În astfel de circumstanțe, organismul nu numai că pierde lichide și electroliți prin transpirație, ci și consumă resursele de glicogen acumulate, adică carbohidrații din mușchi și ficat. De asemenea, acestea sunt utile în condiții extreme, în care temperaturile ridicate și umiditatea cresc riscul de deshidratare și dezechilibru electrolitic.

om în munți, băutură izotonă

Compoziția băuturilor izotonice

Băuturile izotonice, concepute pentru a completa fluidele și electroliții pierduți în timpul exercițiilor fizice, conțin de obicei 4% până la 8% carbohidrați, rezultând 20-40 grame de zahăr într-o băutură de 500 ml. În ceea ce privește conținutul de sare, astfel de băuturi pot conține 20 până la 50 mg de sodiu la 100 ml, ceea ce înseamnă că 500 ml de băutură izotonică pot furniza 100 până la 250 mg de sodiu. Se crede că acesta este un produs care hidratează mai bine decât oricare altul, deci merită să ne uităm la situațiile în care electroliții singuri pot fi mai valoroși.

Caracteristicile electroliților

Pe de altă parte, suplimentarea electroliților înșiși, adică magneziu, potasiu, calciu, sodiu și clorură, disponibile sub formă de tablete, pulberi sau lichide, se concentrează pe furnizarea de elemente minerale fără calorii suplimentare din zaharuri.

Pentru cine sunt electroliții?

Aceasta este o alegere adecvată pentru activități cu intensitate scăzută până la moderată, în care exercițiile fizice durează mai puțin de 60 de minute, iar nevoia de carbohidrați suplimentari poate fi minimă. Este, de asemenea, o soluție în situațiile în care activitatea fizică nu este intensă, dar condițiile de mediu, cum ar fi temperaturile ridicate sau climatul uscat, cresc riscul de deshidratare.

Indicații pentru utilizarea electroliților și a substanțelor izotonice

Tipul de produs

Indicație

Electroliți

Dieta foarte procesată

Tulburări digestive și de absorbție

Alergii și intoleranțe alimentare

Arșiță

Isotonic

Antrenament de mare intensitate

O dietă bogată în legume, fructe, semințe și nuci

Arșiță

Rolul compoziției dietetice 

Alegerea între băuturile izotonice și electroliții singuri nu ar trebui să se facă doar pe baza intensității și duratei activității fizice. De asemenea, este necesar să se ia în considerare nevoile individuale ale organismului și compoziția dietei. Persoanele care apelează la produse foarte prelucrate sunt, de obicei, expuse la un conținut prea mare de sare în dietă, astfel încât electroliții, în special magneziul, potasiul și calciul, vor fi mai buni pentru ele. Oricine consumă multe fructe, legume sau nuci și semințe poate beneficia mai mult de o băutură izotonă.

Surse:

Open Resources for Nursing (Open RN); Ernstmeyer K, Christman E, editors. Nursing Fundamentals [Internet]. Eau Claire (WI): Chippewa Valley Technical College; 2021. Chapter 15 Fluids and Electrolytes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK591820/

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...