Ce vitamine trebuie luate pentru a îmbunătăți memoria?

Ritmul actual al vieții ne face să ne dorim să maximizăm capacitățile corpului nostru, în special ale creierului, motiv pentru care căutăm din ce în ce mai mult soluții pentru a ne îmbunătăți abilitățile intelectuale, pentru a ne îmbunătăți memoria și concentrarea.

witaminy, jedzenie na najlepszą pracę mózgu

  1. Ce vitamine joacă un rol special dacă vrem să ne îmbunătățim memoria?
  2. Optați pentru diversitate 

Afluxul constant de noi informații, provocări educaționale și profesionale, fac din munca eficientă a minții un obiectiv prioritar pentru mulți oameni. Dieta și, prin urmare, starea nutrițională au un impact imens asupra activității acestui organ important. Deci, unele vitamine sunt deosebit de importante pentru procesul de memorare.

Ce vitamine joacă un rol special dacă vrem să ne îmbunătățim memoria?

Vitamina B1

Vitaminele din grupa B, care aparțin vitaminelor solubile în apă și sunt furnizate atât cu produse vegetale, cât și cu produse de origine animală, sunt de mare importanță pentru activitatea creierului. Merită să vă concentrați atenția asupra vitaminei B1 sau a tiaminei. Este responsabil pentru fluxul de impulsuri nervoase în creier și joacă un rol cheie în activitatea sistemelor nervoase centrale și periferice.

Primele semne ale deficienței sale se observă sub forma deteriorării funcției cognitive, dar în cazul aprofundării acesteia, poate apărea o boală cunoscută a sistemului nervos beriberi sau chiar sindromul Wernicki-Korsakow. Este o boală neuropsihiatrică, primul simptom al căreia este deteriorarea memoriei actuale. În acest caz, este imposibil să ne amintim chiar și cele mai simple activități și informații, amintirile pot fi uitate și chiar amnezia poate fi observată în cursul acut al acestei boli.

Vitamina B6

O altă vitamină importantă pentru creier este vitamina B6 sau piridoxina, care este implicată, printre altele, în producerea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, dopamina sau GABA. În plus, are un efect protector asupra celulelor nervoase, a căror degradare poate duce la apariția unor boli precum Parkinson, Alzheimer sau demență senilă.

Multe studii clinice indică faptul că această vitamină are un efect asupra funcției cognitive, memoriei și concentrației. Acest lucru poate fi observat în special în studiile efectuate la persoane de vârstă mijlocie sau vârstnice, la care s-a observat o îmbunătățire a concentrației și memoriei după introducerea suplimentării cu vitamina B6.

Vitamina B3

A treia vitamină B, care nu trebuie trecută cu vederea în contextul efectului său asupra memoriei, este vitamina B3, cunoscută și sub numele de vitamina PP sau niacină. Este considerată un element important al prevenirii bolii Alzheimer. Efectul său neuroprotector o face să reducă mortalitatea celulelor nervoase în momentul deficitului de oxigen sau de nutrienți. În plus, stimulează formarea de noi conexiuni nervoase, care pot îmbunătăți funcțiile cognitive, concentrarea și memoria.

Vitamina C

vitamina c

Binecunoscuta vitamină C, pe care o asociem în principal ca aliat în lupta împotriva răcelilor, joacă, de asemenea, un rol important în procesul de amintire. Pentru ca creierul să funcționeze corect, celulele nervoase trebuie să fie în cea mai bună stare posibilă, dar pe tot parcursul vieții sunt expuse la stres oxidativ distructiv, pe care vitamina C îl poate contracara.

Ca un puternic antioxidant, neutralizează speciile reactive de oxigen. Radicalii liberi, care acționează asupra neuronilor, provoacă deteriorarea sau distrugerea completă a acestora, iar acest lucru, la rândul său, poate contribui la formarea bolilor neurodegenerative. Vitamina C, datorită proprietăților sale antioxidante, poate fi un element valoros în prevenirea sclerozei laterale Alzheimer, Parkinson și amiotrofice.

Vitamina E

Vitamina E, care aparține, de asemenea, grupului de antioxidanți, are un efect similar. Deși de obicei o asociem cu o vitamină a frumuseții, ne poate afecta semnificativ concentrarea și memoria. Această vitamină solubilă în grăsimi funcționează, printre altele, pentru a reduce deteriorarea lipidelor din țesutul cerebral, pentru a inhiba producția de fibroză în vasele cerebrale și pentru a proteja neuronii. La persoanele cu boala Alzheimer, care au fost suplimentate preventiv cu vitamina E, există o scădere și o încetinire a funcției cognitive, a concentrării și a memoriei.

Vitamina D3

ALLNUTRITION D3 2000

Ultima vitamină asupra căreia ne vom concentra atenția este vitamina D3. Din păcate, din cauza locației geografice a Poloniei, mulți oameni au o lipsă de ea. Acest lucru se datorează faptului că este produsă în piele prin acțiunea luminii solare. Se preconizează că până la 90% dintre polonezi se luptă cu niveluri prea scăzute de vitamina D3 în organism. Din acest motiv, au fost introduse recomandări privind utilizarea acestuia sub formă de suplimente alimentare, în special toamna și iarna.

Din păcate, expunerea prea scăzută la lumina soarelui în timpul verii înseamnă că vitamina D3 ar trebui să fie suplimentată pe tot parcursul anului, în unele cazuri. Această vitamină are o importanță deosebită pentru buna funcționare a creierului, iar deficiența ei poate provoca deteriorarea concentrației și a procesului de amintire. Deficitul său este, de asemenea, asociat cu depresia și starea de spirit depresivă.

Suplimentarea cu vitamina D3 încetinește pierderea funcției cognitive la persoanele în vârstă, în special în stadiile incipiente ale demenței senile, permițându-le astfel să se bucure de o performanță intelectuală mai mare.

Optați pentru diversitate 

Acestea sunt doar câteva dintre vitaminele care sunt foarte importante pentru buna funcționare a creierului și pentru procesul de amintire. Cu toate acestea, nu ne putem concentra doar pe aceste vitamine. O dietă echilibrată și variată, care oferă vitaminele enumerate sau suplimentele introduse, poate îmbunătăți concentrarea și memoria. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că mișcarea și activitatea fizică, odihna adecvată și reducerea stresului sunt, de asemenea, importante.

Din păcate, odată cu vârsta, problema memoriei se poate agrava, dar se datorează în mare parte protecției celulelor nervoase deja în adolescență. Prin urmare, merită să avem grijă de acest organ, indiferent de cât de bine funcționează creierul nostra în prezent.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...