Ce vitamine pentru unghii? Cum vă întăriți unghiile?

Starea unghiilor este unul dintre indicatorii indirecți ai stării generale de sănătate și ai stării de nutriție a organismului. Consumând o dietă cu un conținut de macro și microelemente adaptat nevoilor, este mult mai ușor să avem grijă nu numai de calitatea unghiilor, ci și de țesuturile organismului în general, inclusiv de piele, păr și chiar de vasele de sânge.

femeie - unghii sănătoase

În cazul anumitor carențe, mai ales a celor care se adâncesc de mult timp, se pot observa modificări negative ale stării acestor țesuturi. Printre compușii de o importanță excepțională în acest context, dar furnizați organismului în doze relativ mici, se numără vitamina B7, sau biotina.

  1. Efectul biotinei asupra sănătății unghiilor
  2. Efectul deficiențelor multivitaminice asupra stării unghiilor

Efectul biotinei asupra sănătății unghiilor

Biotina este una dintre vitaminele B, iar unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale este în formarea țesuturilor externe ale organismului, cum ar fi pielea sau unghiile și părul. Printre altele, ea permite, printre altele, utilizarea corectă a proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. Un aport insuficient de biotină în alimentație poate cauza slăbirea unghiilor, ceea ce duce la o fragilitate crescută sau la despicarea acestora. Probleme cu niveluri adecvate de biotină în organism pot avea, printre altele, persoanele care abuzează de alcool, persoanele cu tulburări de absorbție, cu anumite tulburări genetice, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează. În plus, merită menționat faptul că albușurile de ouă crude de pui pot limita absorbția biotinei datorită conținutului lor de o proteină specifică, avidina.

unghii sănătoase

Biotina se găsește în mod natural, printre altele, în măruntaie, ouă, pește, semințe de floarea-soarelui și migdale. Se estimează că o cantitate de aproximativ 30 µg este necesară pentru a evita simptomele de carență la adulți, dar în cazul malnutriției și al țesuturilor slăbite, dozele ajung cel mai frecvent până la 2500 µg. La această doză, se poate observa, printre altele, o reducere a fragilității unghiilor.

Efectul deficiențelor multivitaminice asupra stării unghiilor

Deși, dintre vitamine, biotina este cea care își marchează cel mai clar rolul în construirea unghiilor, nu trebuie să uităm de numeroșii alți compuși care pot avea un efect indirect. Este important să avem un aport regulat și adecvat, printre altele, de vitamine liposolubile (A, D, E, K), ale căror resurse de „stocare” se epuizează în timp, ceea ce se poate manifesta, de exemplu, prin slăbirea unghiilor. În plus, starea țesuturilor depinde în mare măsură de consumul sistematic de vitamina C, deoarece aceasta influențează sinteza colagenului. De asemenea, trebuie acordată atenție și vitaminelor B, altele decât biotina, deoarece și acestea au numeroase funcții metabolice în organism.

Malnutriția multidirecțională, care implică atât vitaminele și mineralele, dar și proteinele și lipidele, necesită o reacție cât mai rapidă pentru a stopa degradarea progresivă a organismului. Adesea, suplimentarea dietei cu preparate multivitaminice poate fi utilă în aceste cazuri. Este important să ne amintim în permanență că aspectul unghiilor nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...