Turmeric și piper negru - cum să le valorificăm potențialul?

Turmericul este un condiment galben destul de distinctiv, care adaugă o culoare și o aromă deosebită mâncărurilor. De asemenea, se pare că are potențialul de a combate inflamațiile, de a stimula imunitatea și de a ne proteja creierul. Există doar o singură problemă. Turmericul este foarte greu de asimilat de către organism. Așa că haideți să aruncăm o privire asupra modalităților de a utiliza mai bine potențialul său. 

turmeric și piper negru

  1. Cum să maximizați beneficiile consumului de turmeric
  2. Combinați turmericul cu piper negru
  3. Profitați de diferite tehnici de gătit
  4. Cu ce altceva merită să combini turmericul?
  5. Rezumat

Cum să maximizați beneficiile consumului de turmeric

Principalul compus activ al turmericului, numit curcumină, este greu de absorbit și utilizat de către organism. Biodisponibilitatea limitată reduce cu siguranță potențialul acestui condiment. Cu toate acestea, există soluții pentru a îmbunătăți absorbția. Despre ce anume este vorba mai exact? 

Combinați turmericul cu piper negru

Prin combinarea turmericului cu piper negru, grăsimi sau fosfolipide, veți face ca mai multă curcumină să ajungă în organism și să ajute la exercitarea efectelor antiinflamatorii și nu numai. Prin utilizarea unor metode inteligente de gătit, puteți depăși biodisponibilitatea scăzută a turmericului, permițându-vă să profitați de mai multe beneficii pentru sănătate.

piper negru, turmeric

De ce piper negru?

Piperina, un compus care se găsește în piperul negru, crește absorbția curcuminei cu până la 2000%. Acest duo neobișnuit creează un efect sinergic, sporind potențialul terapeutic al turmericului.

Studiile indică faptul că piperina facilitează trecerea curcuminei prin mucoasa intestinală prin inhibarea enzimelor care, în caz contrar, ar descompune-o chiar înainte de absorbție. Mai mult, un singur vârf de cuțit de piperină este suficient pentru ca organismul dumneavoastră să poată utiliza mai bine potențialul condimentului.

Absorbția turmericului este, de asemenea, îmbunătățită prin combinarea acestuia cu grăsimi sănătoase. Fie că este vorba de ulei de măsline, de ulei de cocos sau de avocado, aceste grăsimi facilitează absorbția curcuminei în sânge. Este destul de populară combinarea turmericului cu lapte de cocos în mâncăruri. Acum sunteți mai bogați știind că această combinație nu numai că are un gust bun, ci și sporește beneficiile pe care le poate oferi acest condiment.

Profitați de diferite tehnici de gătit

Anumite tehnici de gătit pot contribui la creșterea absorbției curcuminei și la maximizarea efectelor sale medicinale. Se pare că încălzirea ajută la eliberarea unei cantități mai mari de curcumină benefică pentru sănătate. Așadar, gătitul, prăjirea, fierberea - toate aceste procese ajută la absorbția sa. Prin urmare, este un condiment ideal pentru o varietate de tocănițe, fripturi, supe sau legume prăjite.

Cu ce altceva merită să combini turmericul?

Prin combinarea turmericului cu ghimbir, usturoi, scorțișoară și altele, creați un amestec sinergic care oferă o explozie de arome și beneficii sporite pentru sănătate.

turmeric și piper negru

De ce ghimbir?

Ghimbirul este o combinație ideală, deoarece oferă, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care completează turmericul. Unele studii indică faptul că gingerolii din ghimbir pot crește, de asemenea, absorbția și biodisponibilitatea curcuminei.

De ce usturoi, scorțișoară și alte condimente?

Usturoiul stimulează imunitatea, iar antioxidanții din usturoi interacționează cu cei din turmeric pentru a spori beneficiile. Scorțișoara, pe de altă parte, stabilizează nivelul de zahăr din sânge și oferă note de încălzire la gust. Condimentele suplimentare, cum ar fi piperul negru, chimenul, coriandrul și semințele de fenicul, pot spori și mai mult bioactivitatea turmericului, creând în același timp profunzime de aromă. Ierburi precum rozmarinul, cimbrul și salvia constituie, de asemenea, adaosuri excelente.

Fii creativ

Nu vă fie teamă să fiți creativi cu combinații de turmeric cu alte plante! Amestecați, testați, adăugați-l la carne, paste pentru sandvișuri, legume prăjite, supe sau dip-uri. Descoperiți noi arome în timp ce vă bucurați de numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Rezumat

Turmericul este o bombă nutrițională, dar, din păcate, principala sa substanță, curcumina, are o biodisponibilitate slabă, ceea ce îi limitează absorbția și efectele. Din fericire, există diverse strategii pentru a crește biodisponibilitatea curcuminei și a maximiza beneficiile pentru sănătate ale turmericului.

Adăugarea de piper negru oferă piperină, care crește dramatic absorbția curcuminei. Gătitul turmericului cu grăsimi sănătoase îmbunătățește solubilitatea, iar combinarea acestuia cu ghimbir, usturoi, scorțișoară și alte condimente creează un amestec sinergic. Există, de asemenea, suplimente care sunt formulate astfel încât organismul dumneavoastră să nu aibă probleme de absorbție. Dacă luați alte medicamente, este bine să vă consultați în prealabil medical.

Așa că nu lăsați biodisponibilitatea scăzută a turmericului să vă descurajeze. Cu cunoștințe și creativitate, puteți crește absorbția și beneficiile acestui condiment auriu versatil. Puteți folosi o serie de tehnici - de la metode strategice de gătit la combinații sinergice și suplimente bine alese - pentru a profita la maximum de proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și de altă natură ale turmericului. O strategie cu mai multe fațete vă va ajuta să deblocați întregul potențial al turmericului pe calea spre bunăstare.

Surse:

  • Food matrix and co-presence of turmeric compounds influence bioavailability of curcumin in healthy humans - PubMed (nih.gov)
  • Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health - PubMed (nih.gov)
  • Increasing Post-Digestive Solubility of Curcumin Is the Most Successful Strategy to Improve its Oral Bioavailability: A Randomized Cross-Over Trial in Healthy Adults and In Vitro Bioaccessibility Experiments - PubMed (nih.gov)
  • Improving the solubility and pharmacological efficacy of curcumin by heat treatment - PubMed (nih.gov)

 

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...