De ce vitamine are nevoie pielea mea? Cei mai importanți compuși pentru o piele sănătoasă

Atunci când vă îngrijiți pielea, apelați la o varietate de produse cosmetice - de la produse de curățare la tonice, seruri, exfoliante și diferite tipuri de creme. Totuși, să știți că acestea nu vor face mare lucru dacă nu vă oferiți vitaminele și mineralele potrivite. Acestea sunt cele care îi conferă pielii tale aspectul frumos și radiant. Multe dintre acestea pot fi administrate fie pe cale orală (sub formă de suplimente sau alimente), fie direct pe piele. Ce este mai bine? 

femeie - piele sănătoasă

Aplicarea topică afectează pielea practic imediat, în timp ce suplimentarea necesită ceva mai mult timp, dar apoi afectează sănătatea întregului nostru organism, ceea ce este mult mai benefic. Desigur, acest lucru nu înseamnă că aplicarea topică este rea. Este pur și simplu o altă modalitate de a vă hrăni pielea. Iată care sunt vitaminele care sunt un sprijin excelent pentru pielea dumneavoastră.

  1. Vitamina C
  2. Vitamina D
  3. Vitamina E
  4. Vitamina K
  5. Vitaminele B
  6. Beta-caroten
  7. Seleniu
  8. Rezumat

Vitamina C

Vitamina C are două proprietăți excelente pentru piele: protejează împotriva razelor UV și ajută la sinteza colagenului. Din păcate, asta nu înseamnă că poți mânca o portocală și renunța la crema de protecție solară. Încă mai ai nevoie de ea pentru a obține o mai bună protecție UV. Cu toate acestea, vitamina C poate ajuta la repararea daunelor provocate de soare și poate oferi un strat suplimentar de protecție. 

Colagenul, pe de altă parte, face ca pielea ta să fie fermă și suplă. Pe măsură ce îmbătrânim, producția sa scade, iar vitamina C ajută la susținerea producției sale. Sursele de vitamina C includ fructele și legumele, inclusiv citricele, cireșele, fructele de pădure, broccoli, legumele cu frunze și multe altele. De asemenea, o puteți lua sub formă de supliment administrat la masă.

feminin - vitamina C

Vitamina D

Unul dintre modurile prin care obținem vitamina D este prin expunerea la razele soarelui. Când vine vorba de soare, este important să ne amintim că ne expunem în același timp și la razele UV, care pot provoca leziuni ale pielii, riduri și chiar cancer. Prin urmare, este important să nu uităm să folosim protecție solară.

De asemenea, merită să știm că o doză însorită de vitamina D nu ne satisface nevoia de această vitamină, mai ales în timpul zilelor scurte. Cum afectează vitamina D pielea? Ajută la reducerea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, rozaceea și dermatita atopică. Vitamina D este cel mai bine administrată sub formă de supliment, dar o puteți găsi și în alimente precum somonul, tonul și sardinele.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant care protejează pielea de daunele provocate de soare. Este transportată de sebum, substanța care scapă din pori pentru a proteja pielea, și care face pielea grasă. Vitamina E din sebum ajută la reducerea daunelor provocate de soare și menține pielea proaspătă și sănătoasă.

Din păcate, aplicarea topică a vitaminei E are rezultate mixte. Atunci când vitamina este expusă la soare, aceasta produce radicali liberi, iar aceștia, la rândul lor, pot provoca leziuni minore ale pielii. Aceste leziuni sunt destul de ușoare, dar cel mai bine este fie să aplicați vitamina E topic atunci când nu sunteți la soare, fie sub formă de alimente sau suplimente. Printre sursele sale se numără nucile, semințele, gâsca, avocado și somonul.

Vitamina K

Vitamina K este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la coagularea sângelui, la vindecarea rănilor și la ameliorarea afecțiunilor pielii, cum ar fi rozaceea, venele de păianjen și vergeturile. Cei mai mulți dintre noi pot obține cu ușurință vitamina K din alimente, dar dacă doriți să vă măriți aportul, ajungeți la legume cu frunze suplimentare sau la un supliment.

Vitaminele B

Vitaminele B sunt responsabile de funcții corporale cheie, inclusiv de metabolismul nostru și de funcționarea creierului. Atunci când nivelul lor este prea scăzut, acest lucru se poate manifesta prin erupții cutanate, buze crăpate, gură uscată și alte probleme care nu au legătură cu pielea. Vitaminele B pot ajuta, de asemenea, la reînnoirea celulelor. Cel mai simplu mod de a obține doza potrivită este să luați un supliment de complex B. În acest fel, obțineți toate componentele sale într-o singură doză, ceea ce susține funcția organismului și îmbunătățește aspectul pielii.

femeie cu capsulă - vitamina B

Beta-caroten

Beta-carotenul care se găsește în morcovi, printre altele, este un antioxidant puternic care ajută la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de soare. Cu toate acestea, vă reamintim că aveți totuși nevoie de protecție solară. Cele mai bune surse de betacaroten sunt morcovii, legumele cu frunze și dovleacul. De obicei, puteți obține suficient beta-caroten din alimente, așa că nu este necesară suplimentarea cu suplimente, atâta timp cât mâncați regulat legume.

Seleniu

Seleniul este de fapt un mineral, nu o vitamină, dar este foarte util pentru sănătatea pielii. Este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la inversarea unor leziuni ale pielii. În plus, susține funcția glandei tiroide, care menține metabolismul în condiții optime. Aceasta, la rândul său, ajută organismul să metabolizeze toate vitaminele menționate mai sus. Cele mai bune surse de seleniu sunt stridiile, nucile braziliene și halibutul.

Rezumat

Sănătatea pielii este influențată de mulți factori, iar vitaminele nu trebuie uitate. Aplicate local, acestea sunt benefice pentru piele, dar suplimentele și alimentele sunt cele care oferă mai multe beneficii, deoarece afectează mai multe aspecte ale sănătății. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la suplimente, uitați-vă la dieta dumneavoastră și încercați să o ajustați. Bineînțeles, dacă sunt unele care nu vă încântă, atunci suplimentarea este o soluție excelentă.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...