Oboseală și somnolență după antrenament - ce înseamnă?

Deși s-ar părea că perioada de după antrenament este întotdeauna ceva plăcut, deoarece atunci sunt secretate endorfine, serotonină și canabinoizi, merită să știm că liniștea de după încetarea exercițiului nu vine întotdeauna și în mod absolut. Un număr de persoane care fac exerciții fizice regulate pot prezenta oboseală cronică și înrăutățită, însoțită de o "alunecare" caracteristică a energiei chiar și după antrenamente cu impact redus, ceea ce reduce calitatea vieții și performanța la locul de muncă sau la studii.

Oboseală și somnolență după antrenament

  1. Oboseală din cauza lipsei de minerale, electroliți
  2. Oboseală din cauza lipsei de proteine
  3. Epuizarea din cauza unui plan de antrenament prost
  4. Oboseală legată de boală

Oboseală din cauza lipsei de minerale, electroliți

Exercițiile fizice declanșează o creștere a metabolismului, care implică consumul de substraturi energetice și, în timp, acumularea de subproduse metabolice nedorite. Mediul celular se acidifică apoi, ceea ce afectează negativ capacitatea de efort, inclusiv contractilitatea musculară. Acest lucru se reflectă atât în rezistență, cât și în performanța de rezistență. Această afecțiune este agravată de factori precum deshidratarea și, mai ales, de deficiențele de electroliți din meni, cum ar fi magneziul, potasiul sau calciul.

O greșeală care duce la oboseală excesivă este să consumați acești nutrienți "din ochi", deoarece, în cazul unei frecvențe și/sau intensități mari de antrenament, selecția precisă a alimentației este foarte importantă pentru funcționarea tuturor mușchilor, inclusiv a inimii. Dintre minerale, în afară de electroliți, nu putem să nu menționăm fierul, care este esențial pentru transportul oxigenului în organism prin intermediul hemoglobinei.

Oboseală din cauza lipsei de proteine

Oboseala asociată cu o alegere și o cantitate inadecvată de nutrienți, pe lângă cauzele legate direct de contracțiile musculare, își poate avea originea direct în sistemul nervos. Acest lucru se datorează faptului că stimularea mușchilor este mediată de impulsuri din sistemul nervos, pentru care are nevoie nu numai de electroliții menționați mai sus, ci și de aminoacizi și peptide derivate din proteine, care sunt implicate în sinteza neurotransmițătorilor.

supliment de proteine

Atunci când organismul se luptă cu deficiența de proteine, este în imposibilitatea de a produce compuși care stimulează atât sistemul nervos să-și exercite și cele care îi permit să se regenereze. Printre acestea se numără sintetizarea dopaminei sau a norepinefrinei prin intermediul tirozinei și activarea sintezei proteinelor musculare prin intermediul leucinei.

Epuizarea din cauza unui plan de antrenament prost

Există o linie fină între a încuraja organismul să crească și a lucra în detrimentul său. Chiar și cea mai bună dietă nu va ajuta dacă planul de antrenament este pur și simplu prea "supraîncărcat". Senzația excesivă de oboseală după antrenament poate fi cauzată de o frecvență prea mare și o durată prea lungă a exercițiilor fizice, precum și de amestecul diferitelor tipuri de activitate fizică cu caracteristici de efort extrem de diferite.

Încercarea de a progresa în mai multe sporturi în același timp poate fi dezastruoasă, deoarece șansa de a fi un atlet complet tinde să revină unor indivizi excepționali, iar urmărirea acestui lucru cu orice preț poate duce la epuizare și descurajare, care pot fi adesea confundate cu oboseala și letargia. Utilizarea excesivă a stimulentelor sistemului nervos înainte de antrenamente și în timpul zilei poate fi un factor suplimentar care exacerbează senzația de oboseală în acest caz.

Oboseală legată de boală

În unele cazuri, o dietă bună și un plan de antrenament pot fi insuficiente pentru a obține starea de bine. Într-adevăr, oboseala excesivă poate provoca unele afecțiuni care pun în pericol grav viața, cum ar fi cancerul (de exemplu, cel de măduvă osoasă), sau tulburări genetice (de exemplu, distrofii) și tulburări psihiatrice (de exemplu, depresie). Alergiile, problemele digestive, durerea cronică sau insomnia pot provoca, de asemenea, probleme. Acestea sunt boli în care stilul de viață poate contribui la încetinirea, inhibarea sau chiar la remisiune, așa că, indiferent de cauza oboselii și a letargiei, merită să vă concentrați atenția asupra meniurilor și exercițiilor fizice adaptate individual.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...