Necesarul caloric BMR - ce este?

Invenția indicelui BMR a schimbat permanent abordarea rolului nutriției umane în modelarea sănătății. De fapt, a fost obținut un instrument care facilitează adaptarea cantității și calității alimentelor consumate la nevoile individuale. Rata metabolică bazală, descrisă prin acronimul BMR, face parte din cunoștințele de bază despre propriul organism și toată lumea ar trebui să își cunoască rezultatul estimat, mai ales că calcularea acestuia nu este dificilă.

Calculator BMR - femeie în bucătărie

  1. Ce este o armă de distrugere în masă? 
  2. Estimarea nivelurilor BMR 
  3. Utilizarea BMR 

Ce este o armă de distrugere în masă? 

Inventatorul BMR este considerat a fi omul de știință francez din secolul al XVIII-lea, Antoine Lavoisier. Acesta a dezvoltat o metodă de măsurare a absorbției de oxigen în organism, care a fost transformată în nivelul de activitate metabolică al persoanei sau al animalului studiat. Împreună cu soția sa a făcut descoperirea că aerul expirat de animale este format din oxigen din exterior și din carbon și hidrogen din animal (sau mai exact din alimentele pe care le consumă).

Din acestea se produc apă, dioxid de carbon și căldură. De-a lungul timpului, oamenii de știință au observat că, cu cât masa corporală și necesarul de energie sunt mai mari, cu atât absorbția de oxigen este mai mare. Ei au fost primii care au demonstrat că absorbția de oxigen depinde de cantitatea de calorii consumate, de temperatura ambiantă și, de asemenea, de munca musculară. Cea mai importantă sarcină a acestui studiu la vremea respectivă a devenit detectarea anomaliilor tiroidiene.

Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, odată cu dezvoltarea intensă a tuturor științelor, BMR a început să fie utilizat pe scară mai largă atât în domeniul sănătății, cât și în cel medical. Astăzi, acest indicator este adesea denumit BMR, deoarece reprezintă cantitatea de calorii pe care organismul o "întoarce" atunci când se află într-o stare care nu este perturbată de effort sau stres.

pierdere în greutate - femeie în bucătărie

Estimarea nivelurilor BMR 

După ce mii, poate chiar milioane de persoane al căror sex, vârstă, greutate corporală și înălțime, precum și absorbția de oxigen au fost puse în legătură cu valoarea BMR, s-a recunoscut că aceasta este determinantul corect al aportului caloric bazal zilnic. La începutul secolului al XX-lea, a fost elaborată formula Harris-a-Benedict, care a permis calcularea acestui factor din datele menționate mai sus.

În prezent, această valoare este calculată cu ajutorul unor calculatoare online ușor de găsit, care estimează BMR pe o bază similară cu cea a formulei Harris-a-Benedict. În mod obișnuit, aceste calculatoare iau în continuare în considerare un multiplicator legat de nivelul de activitate fizică. După ce se ia în considerare durata medie zilnică a efortului, se obține o valoare care vă indică necesarul zilnic total de energie.

Utilizarea BMR 

BMR este un indicator foarte important în dietetică, deoarece permite găsirea punctului de plecare pentru implementarea unei intervenții nutriționale. Pe baza BMR-ului estimat și a nivelului de activitate fizică, este posibil să se determine câte calorii din dietă sunt necesare pentru a pierde în greutate sau pentru a câștiga în greutate. Chiar dacă aceste calcule nu sunt exacte, prin observarea modificărilor de greutate pe o perioadă de 2 până la 3 săptămâni, este ușor de văzut dacă aportul caloric a fost adecvat necesarului sau dacă este posibil ca acesta să fi fost depășit sau prea mic. Merită atunci să se facă ajustări moderate într-o parte sau alta.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...