Merită să combinăm taurina cu cofeina?

Combinația de cofeină și taurină este o parte integrantă a majorității excelente a băuturilor energizante, adică a băuturilor energizante. În produsele fără zahăr, acești compuși sunt cei care influențează îmbunătățirea sistemului nervos. Această combinație poate ajuta atât înainte de efortul mental, cât și de cel fizic.

o femeie plină de energie

  1. Efectele cofeinei
  2. Acțiunea taurinei
  3. Testarea sinergiei cofeinei cu taurina
  4. Rezumat

Efectele cofeinei

Cofeina, un compus bioactiv din plante, acționează prin suprimarea activității structurilor specifice din creier care sunt responsabile de oboseală și pierderea vigilenței. Crește intensitatea modificărilor metabolice necesare pentru o activitate musculară eficientă, ceea ce se traduce printr-o creștere atât a forței, cât și a rezistenței.

Nu doar condiția fizică

munca creierului, gândire

În plus față de beneficiile pentru condiția fizică, cofeina are, de asemenea, un efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive. Poate susține concentrarea și capacitatea de concentrare. Datorită acestui fapt, persoanele care consumă cafeină pot avea, printre altele, timpi de reacție mai scurți sau o capacitate îmbunătățită de a lua decizii rapide. Cofeina poate îmbunătăți, de asemenea, memoria, ceea ce este benefic pentru sarcinile care necesită gândire sau învățare intensă.

Acțiunea taurinei

Taurina este un aminoacid care este distribuit pe scară largă în organismele animale. Acesta îndeplinește multe funcții diferite și este prezent în numeroase țesuturi, inclusiv în sistemul nervos, mușchi și ficat. Cel mai cunoscut efect al taurinei este efectul său asupra sistemului nervos prin modularea activității receptorilor GABA (acid gamma-aminobutiric).

Ce este posibil să nu știi despre taurină?

Taurina, după procesarea de către organism, îmbunătățește activitatea acestor receptori, care se manifestă printr-o sensibilitate mai scăzută la stimuli externi care distrag atenția sau stresul psihologic. Interesant este faptul că taurina are, de asemenea, un efect asupra reglării nivelului de hidratare a celulelor, ajutând la menținerea echilibrului electrolitic. Acesta este un fenomen suplimentar, dar important din punct de vedere al funcționării mușchilor.

Compararea efectelor cofeinei și taurinei

Caracteristici Cofeină Taurină
Mecanism biochimic Blocare receptori adenozină Activarea receptorilor GABA
Frânare Oboseală Deconcentrare
Efect Îmbunătățirea performanței Rezistența la distrageri
Origine Vegetală Animală

 Tabel: Comparație între cofeină și taurină. 

Testarea sinergiei cofeinei cu taurina

Într-un studiu realizat de o echipă de oameni de știință turci, au fost examinate atât efectele combinate, cât și cele individuale ale cofeinei și taurinei asupra performanței fizice și cognitive. Studiul a implicat 20 de boxeri de elită cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani. Pugiliștii au fost supuși la diferite teste pe parcursul a patru sesiuni diferite.

Este o combinație bună pentru artele marțiale?

Pentru fiecare sesiune de testare, boxerii au primit una dintre următoarele substanțe sau amestecuri cu 60 de minute înainte de testare: un placebo constând din 300 mg de maltodextrină, o doză de 6 mg/kg de cafeină, o doză unică de 3 g de taurină sau o doză combinată de 3 g de taurină și 6 mg/kg de cafeină. Testele aplicate au inclus testul Wingate pentru evaluarea unui sprint scurt pe un ciclometru, testul Sport Kat-4000 pentru evaluarea echilibrului și coordonării și testul Stroop efectuat cu ajutorul unui laptop pentru evaluarea performanței cognitive. Studiul a produs rezultate convingătoare că există beneficii sinergice din utilizarea combinată a suplimentării cu cafeină și taurină.

Ce puteți obține cu suplimentarea totală?

Foarte important, s-au observat îmbunătățiri semnificative ale puterii de vârf (W/kg), ale puterii medii și minime (W) și ale timpului până la atingerea puterii (puterilor) maxime în timpul testului Wingate, comparativ cu grupul placebo, la cei care au consumat ambele substanțe. În plus, rezultatele obținute cu Sport Kat-4000 au arătat că administrarea simultană de cafeină cu taurină a îmbunătățit semnificativ echilibrul și abilitățile de coordonare ale sportivilor comparativ cu grupul placebo.

Rezumat

Din punct de vedere cognitiv, testul Stroop a arătat că combinația de cofeină și taurină a îmbunătățit semnificativ timpii de reacție, reducând în același timp numărul de greșeli făcute. Această îmbunătățire a fost vizibil mai bună decât placebo, cafeina singură sau taurina singură.

Sursă:

Ozan, M., Buzdagli, Y., Eyipinar, C. D., Baygutalp, N. K., Yüce, N., Oget, F., Kan, E., & Baygutalp, F. (2022). Does Single or Combined Caffeine and Taurine Supplementation Improve Athletic and Cognitive Performance without Affecting Fatigue Level in Elite Boxers? A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients, 14(20), 4399. https://doi.org/10.3390/nu14204399

 

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...