La ce ajută melisa medicinală?

Melisa medicinală este o plantă cu o bogată istorie de utilizări tradiționale. Ingredientele sale active îl fac un ingredient promițător în suplimente și remedii pe bază de plante care susțin bunăstarea. În plus față de plante precum menta, aparține familiei lamiaceae, care se bucură de o mare recunoaștere în horticultură. Frunzele sale delicate și parfumul caracteristic de lămâie fac imposibilă trecerea prin proprietățile sale cu indiferență.

balsam

  1. Dovezi privind expunerea umană
  2. Stres și nervozitate
  3. Hipertensiunea și melisa
  4. Dozare tipică la suplimentare

Dovezi privind expunerea umană

Efectul asupra reducerii tensiunii nervoase

Cel mai cunoscut și studiat efect al melisei este efectul său calmant. Studiile au arătat că extractele de melisa pot avea un efect pozitiv în reducerea tensiunii nervoase, a anxietății și în susținerea somnului. Această plantă conține ingrediente precum acidul rozmarin sau flavonoide și terpene, care nu numai că miros frumos și promovează relaxarea, dar au și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Rezistență la stimuli de stres și capacitatea de relaxare

Există, de asemenea, dovezi preliminare că melisa poate susține funcția cognitivă, în special rezistența la stres și capacitatea de relaxare. Datorită acestor activități, se observă și unele beneficii indirecte în ceea ce privește funcționarea sistemului cardiovascular.

Stres și nervozitate

În urmă cu câțiva ani, a fost publicată o revizuire sistematică a datelor din literatura de specialitate și o analiză a rezultatelor studiilor experimentale disponibile pentru a evalua efectele melisei asupra anxietății și depresiei și eventualele efecte secundare. Au fost luate în considerare studiile clinice bine concepute în care eficacitatea a fost comparată cu placebo. Până la 30 octombrie 2020, 12 baze de date au fost căutate online pentru studii privind efectele melisei la pacienții cu simptome de anxietate și depresie.

balsam - stres

Deosebit de valoroasă în momentele de stres maxim

Pe baza rezultatelor meta-analizei, s-a constatat că melisa poate îmbunătăți scorurile medii pe scara anxietății și depresiei comparativ cu placebo. Este important faptul că această eficacitate nu a fost însoțită de efecte secundare mai grave. Dovezile actuale sugerează că melisa poate fi deosebit de valoroasă pentru utilizarea de urgență în momente de stres maxim. Cu toate acestea, autorii au subliniat că sunt necesare și mai multe studii de înaltă calitate pentru a cunoaște toate detaliile despre eficacitatea clinică a melisei.

Hipertensiunea și melisa

Până de curând, erau disponibile doar rezultatele cercetărilor individuale privind impactul potențial al melisei asupra sistemului cardiovascular. Prin urmare, rezultatele a șapte studii controlate cu placebo au fost revizuite și mediate, concentrându-se pe efectul melisei asupra rezultatelor cardiometabolice. Căutarea publicațiilor a fost efectuată utilizând cele mai importante baze de date științifice.

S-a observat că consumul de melisa a fost asociat cu o scădere a colesterolului total și o scădere a tensiunii arteriale sistolice. Cu toate acestea, utilizarea acestei materii prime pe bază de plante nu a fost asociată cu modificări semnificative din punct de vedere statistic ale nivelurilor trigliceridelor, lipoproteinelor cu densitate scăzută (colesterol LDL), tensiunii arteriale diastolice sau nivelurilor de proteină C reactivă care indică inflamația. Este important faptul că nu au fost raportate evenimente adverse grave.

Dozare tipică la suplimentare

Doza de extracte de melisă medicinală poate varia în funcție de forma suplimentului și de utilizarea acestuia. De obicei, pentru ceaiurile de plante, se recomandă 1-2 lingurițe de frunze uscate la o cană de apă, care se infuzează timp de aproximativ 10 minute. Atunci când se utilizează suplimente în capsule sau tablete, dozele pot varia de la 200 mg la 600 mg de extract, administrate de obicei de până la trei ori pe zi.

Doza recomandată

Produs

Doza

Extractul de melisa

200 mg până la 600 mg de extract, de până la trei ori pe zi.

Este indicat să consultați un specialist sau un medic înainte de a începe suplimentarea, mai ales dacă luați medicamente (de exemplu, sedative), deoarece melisa poate interacționa cu unele substanțe.

Ce altceva merită să ne amintim?

Suplimentarea poate aduce cele mai bune rezultate atunci când este combinată cu o dietă adecvată și cu somn regulat și activitate fizică. Dacă te lupți atât cu stresul, cât și cu hipertensiunea arterială, ar trebui să eviți produsele foarte prelucrate, cum ar fi fast-food-ul, gustările sau carnea rece și unele brânzeturi și trebuie să ai grijă de magneziu, potasiu și fibre, cel mai adesea din fructe, legume, nuci și semințe. Cel mai bun somn este întotdeauna în același timp, evitând lumina artificială după apusul soarelui. Antrenamentele, pe de altă parte, nu ar trebui să fie prea intense.

Surse:

Heshmati J, Morvaridzadeh M, Sepidarkish M, Fazelian S, Rahimlou M, Omidi A, Palmowski A, Asadi A, Shidfar F. Effects of Melissa officinalis (Lemon Balm) on cardio-metabolic outcomes: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2020 Dec;34(12):3113-3123. doi: 10.1002/ptr.6744. Epub 2020 Jul 2. PMID: 32614129.

Ghazizadeh J, Sadigh-Eteghad S, Marx W, Fakhari A, Hamedeyazdan S, Torbati M, Taheri-Tarighi S, Araj-Khodaei M, Mirghafourvand M. The effects of lemon balm (Melissa officinalis L.) on depression and anxiety in clinical trials: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6690-6705. doi: 10.1002/ptr.7252. Epub 2021 Aug 27. PMID: 34449930.

 

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...