Ce vitamine lipsesc atunci când articulațiile dor?

Științele alimentare și nutriționale sunt aproape la fel de importante ca și științele medicale, deoarece joacă un rol important în perspectiva preventivă a îngrijirii sănătății. O stare nutrițională bună nu numai că optimizează eficiența în sarcinile zilnice, dar protejează și împotriva unor potențiale afecțiuni viitoare asociate cu îmbătrânirea țesuturilor. Un exemplu în acest sens este îngrijirea sănătății articulațiilor printr-o aprovizionare suficient de mare cu compuși din cele trei grupe de vitamine pe tot parcursul vieții.

dureri articulare

  1. Vitaminele D2 și D3 și durerile articulare
  2. Vitamina C și durerile articulare 

Vitaminele D2 și D3 și durerile articulare

Cele două vitamine care par a fi cele mai importante din punct de vedere al "întreținerii" articulațiilor sunt colecalciferolul și ergocalciferolul (adică vitaminele D3 și D2). Acestea fac parte din familia vitaminelor liposolubile. Prima este produsă în mod activ de către organism atunci când pielea intră în contact cu lumina soarelui în timpul lunilor de vară. În plus, vitamina D3 se consumă cu alimente, iar cele mai bune surse sunt peștele marin sau ouăle și organele marine. Alimentele care conțin vitamina D2, pe de altă parte, sunt ciupercile, dar acestea nu conțin cantități care ar putea satisface nevoile unui adult.

În organism, vitamina D, în ambele forme, are o serie de funcții importante. Este un regulator important al metabolismului calciului, care afectează structura osoasă și conducerea în sistemul nervos. În plus, receptorii pentru vitamina D sunt implicați în controlul activității hormonale și imunitare din organism. Deficitul de vitamina D este diagnosticat atunci când nivelurile sale în sânge scad sub 20 - 30 ng / ml. Aceasta expune nu numai oasele slăbite, ci și o serie de alte efecte secundare, inclusiv cele legate de starea de spirit.

O trecere în revistă a publicațiilor științifice privind rolul colecalciferolului în durerile de genunchi legate de osteoartrită a arătat că îmbunătățirea stării de nutriție cu acest compus poate îmbunătăți funcția acestei articulații și crește toleranța la senzațiile de durere.

Vitamina C și durerile articulare 

dureri articulare

Deși vitamina C (acidul ascorbic), spre deosebire de vitamina D, este solubilă în apă mai degrabă decât în grăsimi, se pare că este la fel de importantă atât pentru articulații, cât și pentru organism în ansamblu. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, primele simptome ale scorbutului, o boală cauzată de deficiența de vitamina C, erau încă confundate la copii cu primele simptome ale rahitismului (slăbiciune osoasă cauzată de deficiența de vitamina D).

Scorbutul este o slăbire a țesuturilor moi din organism care apare odată cu deficitul de acid ascorbic. Boala limitează grav performanțele fizice și provoacă dureri. Deși atacă în primul rând gingiile și părțile sensibile ale pielii, afectează, de asemenea, tendoanele din structurile articulare. Acest lucru se datorează faptului că acidul ascorbic este implicat în producția de colagen.

Problemele legate de un aport adecvat de vitamina C sunt întâmpinate în special de persoanele care nu se preocupă de o dietă variată și care o bazează pe produse foarte procesate. Acest lucru se datorează faptului că principalele surse de acid ascorbic sunt fructele proaspete (de exemplu, citricele, fructele de pădure) și legumele (de exemplu, ardeii, pătrunjelul). Printre altele, fumătorii de țigări și persoanele care se luptă cu diabetul au nevoie de cantități mai mari de vitamina C decât restul populației. Se spune că există o deficiență de vitamina C atunci când nivelurile plasmatice sunt mai mici de 2,5 mg / l. 

Źródła:

Fain O. Musculoskeletal manifestations of scurvy. Joint Bone Spine. 2005 Mar;72(2):124-8. doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007. PMID: 15797491.

Zhao ZX, He Y, Peng LH, Luo X, Liu M, He CS, Chen J. Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2021 Sep;33(9):2393-2403. doi: 10.1007/s40520-020-01778-8. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783714.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...