Are zincul un effect bactericid?

Zincul este un element cu atât de multe proprietăți valoroase încât ar lipsi capitole sau chiar cărți întregi pentru a le descrie. În 1869, s-a descoperit că este esențială pentru plante, 65 de ani mai târziu a fost descris rolul său în modelarea sănătății animale, iar după alți 27 de ani a fost considerată obligatorie și în dieta umană.

zinc

  1. Proprietățile antimicrobiene ale zincului
  2. Valoare pro-sănătate a zincului

Există din ce în ce mai multe publicații științifice pe această temă, numai în 2021 s-a scris despre zinc în reviste de specialitate de cel puțin 10.000 de ori. Unul dintre domeniile de interes de cercetare ale specialiștilor care se ocupă de zinc este activitatea sa bactericidă.

Proprietățile antimicrobiene ale zincului

Există dovezi ample ale activității zincului atât în contextul inhibării, cât și al uciderii anumitor grupuri de bacterii. Cele mai recente cercetări științifice arată potențialul acestui microelement, printre altele, în metodele nanotehnologice de combatere a microorganismelor.

Diferite forme de zinc pot îmbunătăți controlul, printre altele, al Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu), Streptococcus mutans sau Escherichia coli (bacili colonici). Un potențial mecanism de acțiune este atașarea acestui element la receptorii pentru alte metale și „tăierea” substanțelor importante pentru dezvoltarea bacteriilor. Alte mecanisme sunt descoperite tot timpul.

Igiena orală și depozitarea alimentelor

Efectul bactericid al zincului este utilizat din ce în ce mai mult în produsele de igienă orală sau în ambalajele moderne de depozitare a alimentelor. Acest lucru este foarte important, printre altele, pentru nou-născuți sau pentru persoanele în vârstă și / sau imunocompromise. Chiar și o infecție bacteriană aparent inofensivă poate pune viața în pericol.

Valoare pro-sănătate a zincului

Cât de periculoasă este o deficiență de zinc?

Deși nu este posibil să alegi un mineral care este cel mai important pentru sănătate, mulți oameni consideră că zincul este un astfel de mineral. Aceasta afectează starea pielii și a tractului gastro-intestinal, reglează funcționarea sistemului nervos și imunitar, precum și permite funcționarea eficientă a mușchilor scheletici sau a sistemului reproducător. Deficitul de zinc din dietă duce la numeroase tulburări de sănătate și poate limita semnificativ dezvoltarea copiilor.

zinc

Riscul de deficit de zinc – cine este expus riscului?

Deficitele nutriționale în acest sens sunt observate peste tot în lume, indiferent de starea economică a țării. În țările mai sărace, principalul motiv este nivelul scăzut de aprovizionare cu carne din dietă și este de remarcat faptul că acestea sunt cea mai valoroasă sursă de zinc. În cazul în care nu există nicio problemă cu disponibilitatea alimentelor, problema este nivelul prea ridicat de procesare a produselor în meniurile de zi cu zi, precum și tendințe precum veganismul.

În optimizarea stării nutriționale a zincului, unul dintre cele mai eficiente instrumente este suplimentarea. Acest element, printre altele sub formă de citrat sau gluconat, este utilizat cu succes atât pentru a îmbogăți dietele persoanelor al căror scop este prevenirea deficiențelor, cât și a persoanelor care trebuie să „iasă” din deficiență.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...