Aminoacizi - proprietăți, tipuri, efecte

Când ne uităm la subiectul aminoacizilor, ajungem rapid la concluzia că aceasta este o cunoaștere destul de vastă care acoperă practic toate aspectele vieții noastre. Rolul aminoacizilor este deosebit de important din punctul de vedere al persoanelor care se antrenează, dar nu numai din punctul de vedere al sportivilor.

Aminoacizi

  1. Pentru ce avem nevoie de aminoacizi?
  2. Deci, ce sunt aminoacizii?
  3. Aminoacizii proteici și neproteici - care este miza aici?
  4. Gust natural de aminoacizi
  5. Ce altceva mai merită să știi despre aminoacizi?
  6. Cum acționează aminoacizii și care este rolul lor în organism?
  7. Care este utilizarea aminoacizilor?

Pentru ce avem nevoie de aminoacizi?

Sănătatea metabolică are un rol cheie. Aminoacizii din corpul nostru îndeplinesc multe funcții importante. Aceste funcții sunt destul de diverse, în funcție de aminoacidul pe care îl luăm în considerare. Pentru persoanele care se antrenează, cea mai importantă informație este că configurațiile individuale ale aminoacizilor construiesc proteine, care sunt foarte necesare pentru persoanele care se antrenează pentru a construi cantitatea potrivită de mușchi.

Aminoacizii pot fi împărțiți în aminoacizi exogeni și endogeni. Care este diferența dintre ele? Cum funcționează componentele individuale ale ambelor grupuri? Ce funcție au în corpul nostru și de unde le putem obține? De ce este important să consumăm cantitatea potrivită de aminoacizi? În următorul text, vom răspunde la toate aceste întrebări.

Deci, ce sunt aminoacizii?

Aminoacizii, numiți aminoacizi în chimie, sunt compuși care aparțin grupului organic, unde caracteristic pentru structura lor este că au cel puțin o grupare amino de bază în moleculă și o grupare hidroxil acidă. Prin urmare, este caracteristic pentru ei că sunt clasificați atât ca baze, cât și ca acizi în același timp, deoarece prezintă acest tip de activitate.

Aminoacizii proteici și neproteici - care este miza aici?

Aminoacizii sunt elementele de bază ale structurii tuturor proteinelor, iar 20 dintre ele au o funcție de construcție. Ei sunt, de asemenea, numiți aminoacizi proteici, care, în plus față de prolină, aparțin grupului de alfa-aminoacizi.

omul și aminoacizii

Deoarece există aminoacizi proteici, există și un grup de aminoacizi neproteici. Deși nu construiesc proteine, acestea prezintă funcții fiziologice specifice care sunt necesare pentru buna funcționare a corpului uman. Unul dintre cei mai populari aminoacizi de acest tip din lumea sportului este beta-alanina, care face parte, printre altele, dintr-un antioxidant puternic - coenzima A.

Aminoacizii, datorită faptului că au o structură chimică specifică care seamănă cu structura sărurilor, sunt compuși cristalini albi. Punctul lor de topire este foarte ridicat și toate se dizolvă în apă. Atunci când se analizează posibilitatea reacției cu apa, prolina este cel mai bine solubilă.

Gust natural de aminoacizi

În ceea ce privește gustul, aminoacizii sunt, de obicei, neutri în gust, asemănători unui gust ușor sărat sau ușor amar. Singurul lucru care merită menționat aici este triptofanul, care este de 40 de ori mai dulce decât zahărul.

Ce altceva mai merită să știi despre aminoacizi?

Dacă am dori să împărțim cu exactitate toți aminoacizii enumerați în text în ceea ce privește diferențierea chimică, ar exista o mulțime de posibilități. Cu toate acestea, ne vom concentra pe diviziunea lor principală, care împarte aminoacizii primari după cum urmează. Aminoacizii endogeni sunt acei aminoacizi pe care organismul uman îi poate produce singur. Acest lucru înseamnă că aportul lor cu alimente nu este deosebit de important și nu este nevoie să ne concentrăm puternic asupra acestui aspect atunci când compunem dieta unui atlet.

Aminoacizi endogeni

Grupul de aminoacizi endogeni include aminoacizi precum: alanină, asparagină, cisteină, glicină, glutamină, acid aspartic, acid glutamic, prolină, serină, tirozină, cistină, citrulină, homoserină, hidroxilizină, hidroxiprolină, carnitină, acid gama-aminobutiric, ornitină și taurină.

Aminoacizii endogeni sunt acei aminoacizi care au fost numiți esențiali. Acest lucru înseamnă că organismul nostru nu este capabil să le producă singur, iar livrarea lor în organism împreună cu alimentele ar trebui să fie o prioritate pentru noi atunci când compunem o dietă sănătoasă și echilibrată. Există multe preparate pe piața suplimentelor care vă permit să vă suplimentați dieta cu acest tip de aminoacizi. Acest grup include: fenilalanină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, treonină, triptofan, valină.

Aminoacizi relativ exogeni

Cu toate acestea, există încă aminoacizi care sunt considerați a fi relativ exogeni. Printre acestea se numără aminoacizi precum arginina și histidina. Corpul unei persoane tinere nu este capabil să le producă în cantitatea potrivită, dar un adult este deja capabil să acopere cererea zilnică de compuși de acest tip.

O altă diviziune importantă menționată la începutul textului este diviziunea aminoacizilor în proteine și non-proteine. Există, de asemenea, o diviziune care clasifică aminoacizii în funcție de gruparea lor amino (alfa, beta, gamma), precum și datorită polarității lanțului lateral, care este mai util deja în știința tipică a chimiei.

aminoacizii

Cum acționează aminoacizii și care este rolul lor în organism?

Toți aminoacizii care construiesc proteine în organism joacă un rol specific.

Cele mai importante dintre acestea sunt:

Fenilalanină 

Este un aminoacid exogen, care stă la baza structurii lor pentru proteine. Mai mult, fără o cantitate adecvată de fenilalanină, este posibilă dezvoltarea depresiei, prin urmare este necesară pentru buna funcționare a sistemului nervos uman.

Acest aminoacid este, de asemenea, utilizat în sprijinul tratamentului farmacologic, de exemplu dureri de cap migrenoase. În ceea ce privește funcția metabolică, aminoacidul afectează modul în care funcționează glandele tiroide și suprarenale, responsabile pentru cantitatea normală de hormoni produsă de aceste organe.

Din punct de vedere cantitativ, atât excesul, cât și deficitul de fenilalanină pot fi periculoase pentru sănătate. Este dificil să se facă supradozaj cu fenilalanină de îndată ce ne bazăm pe o dietă sănătoasă, echilibrată, iar problema este mai mult legată de persoanele care suferă de fenilcetonurie. Din acest motiv, persoanele bolnave trebuie să evite produsele alimentare care sunt o sursă de fenilalanină. Printre aceste produse se numără carnea, peștele, laptele, brânza, produsele cerealiere și chiar fructele și legumele.

Triptofanul 

Face parte din proteinele umane, motiv pentru care aparține grupului de aminoacizi exogeni. Este parte a hormonului serotonină, care este destul de des numit hormonul fericirii, datorită faptului că nivelul său adecvat este responsabil pentru bunăstare, precum și pentru faptul că ne simțim fericiți. În corpul uman, suferă modificări care determină formarea melatoninei, care este responsabilă pentru modul în care corpul nostru funcționează în timpul zilei în contextul somnului.

Cantitatea potrivită de triptofan din corpul nostru va fi responsabilă pentru sinteza corectă a vitaminelor, cum ar fi niacina sau piridoxina. Bananele și produsele lactate sunt cele mai bune surse alimentare de triptofan. Deficiențele de triptofan vor duce la o scădere a imunității, un risc mai mare de depresie, insomnie sau anxietate.

Grupul BCAA

Aminoacizi BCAA

Aminoacizii cu catenă ramificată BCAA includ valina, leucina și izoleucina, formează un grup de aminoacizi esențiali pentru corpul nostru care condiționează multe schimbări energetice și metabolice, precum și cele care sunt mai importante pentru sportiv, cum ar fi afectarea raportului testosteron-cortizol. Deoarece aparțin aminoacizilor exogeni, acestea sunt prezente în cantități semnificative în proteinele animale, cu toate acestea, unele proteine vegetale sunt, de asemenea, bogate în BCAA.

Deficiențele asociate cu o cantitate adecvată de aminoacizi cu catenă ramificată din dietă sunt foarte rare și sunt, de obicei, asociate cu malnutriție extremă sau tulburări metabolice care afectează absorbția aminoacizilor în sistemul digestiv.

Necesarul de BCAA al unui adult este de aproximativ 40 mg pe zi pe kg de greutate corporală pentru leucină, 17-25 mg pentru valină și aproximativ 19 mg pentru izoleucină. Datorită impactului semnificativ asupra nivelului de regenerare, sportivii apreciază suplimentul BCAA sub forma unui supliment alimentar, pe care îl folosesc în jurul antrenamentului.

Metionină 

Acesta conține un atom de sulf în compoziția sa. Aparține grupului de aminoacizi exogeni. În organism, este responsabil, printre altele, pentru sinteza colinei și a lecitinei, datorită cărora afectează posibilitățile de prevenire a bolilor aterosclerotice sau a ficatului gras.

Cantitatea potrivită din dietă previne unghiile fragile, îmbunătățește aspectul părului (întărindu-l și prevenind căderea părului) sau menține starea impecabilă a pielii. Deficiențele de metionină pot afecta tulburările mintale, cum ar fi depresia sau anxietatea. În dietă, cele mai bune surse de metionină sunt orezul, crupele de mei, tărâțele de grâu, ciupercile, leguminoasele, peștele, carnea.

Lizină 

Ultimul aminoacid de pe lista noastră este asociat cu utilizarea pentru producerea de proteine corporale. Este componenta principală a proteinelor pielii, tendoanelor, cartilajelor și oaselor. Cantitatea potrivită de lizină va afecta metabolismul calciului în corpul nostru, ajutând la creșterea absorbției acestuia în intestinul subțire. De asemenea, întărește imunitatea, datorită căreia sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient.

Lizina poate fi găsită în produse precum ouă, păsări de curte, carne, brânzeturi, leguminoase și pește. Deficiențele sale sunt extrem de dificile, iar la persoanele sănătoase care nu urmează o dietă de eliminare, acestea sunt practic absente.

Care este utilizarea aminoacizilor?

aminoacizi, antrenament cu greutăți

Privind aminoacizii în ceea ce privește diversitatea lor chimică, aceștia se găsesc în aproape toate produsele alimentare, precum și în multe industrii. Nu va fi surprinzător faptul că industria alimentară este cel care este elementul principal al apariției lor, deoarece este firesc ca acestea să construiască proteine.

Aminoacizii sunt, de asemenea, utilizați în cosmetică, ca o completare la creme, loțiuni sau șampoane destinate îngrijirii pielii, părului și unghiilor.

Aminoacizii sunt utilizați pe scară largă în suplimentele sportive. Persoanele care se antrenează aici utilizează în principal amestecuri de aminoacizi BCAA și EAA, care sunt utilizați în perioada de antrenament. De asemenea, suplimentăm adesea cu arginină, lizină, amestecuri de alanină și beta-alanină, care vizează creșterea capacității de efort.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...