Vitamina B12 influențează părul?

Pielea capului uman conține aproximativ 100.000 de foliculi de păr, iar 90% dintre aceștia se află încă în așa-numita fază anagenă, adică faza activă a creșterii părului, atunci când celulele foliculului de păr se înmulțesc intens, producând păr nou. Faza anagenă, pentru a produce în mod eficient un păr sănătos, necesită furnizarea de nutrienți esențiali, cum ar fi aminoacizii, mineralele și vitaminele, către foliculii de păr.

femeie - păr frumos și sănătos

  1. Vitamina B12 pentru păr
  2. Câteva cuvinte despre cobalamină
  3. Vitamina B12 în producția de păr
  4. Cum suferă părul atunci când lipsește...
  5. Dieta pentru păr

Vitamina B12 pentru păr

Deci, printre altele, vitaminele sunt componente cheie ale unei diete axate pe îngrijirea părului, iar printre vitaminele una dintre componentele cheie ale unei astfel de diete este vitamina B12.

Câteva cuvinte despre cobalamină

Vitamina B12, numită profesional cobalamină, este clasificată ca vitamină B, adică micronutrienți esențiali solubili în apă, care acționează ca coenzime care activează enzimele, adică proteine care catalizează procesele biochimice ale vieții care au loc în celulele țesuturilor umane.

Cobalamina se găsește în alimente în mai multe variante moleculare – cum ar fi cianocobalamina, metilcobalamina, deoxiadenozilcobalamina și hidroxocobalamina. Cu toate acestea, numai metilcobalamina și dezoxiadenozilcobalamina sunt coenzime adecvate de activare a enzimelor, în timp ce moleculele rămase devin active numai după transformarea în aceste două forme de bază.

Vitamina B12 în producția de păr

Vitamina B12 este o coenzimă a enzimei metionin-sintetază și, prin urmare, este responsabilă pentru sinteza a aproape 100 de molecule biologice, inclusiv a acizilor nucleici ADN și ARN și, prin intermediul acestora, a unei cantități uriașe de proteine. Sinteza acizilor nucleici este, de asemenea, un proces fundamental care determină fenomenul de reproducere celulară.

Și participarea vitaminei B12 la producerea acizilor nucleici indică în mod clar că trebuie să joace un rol principal în funcțiile vitale ale foliculului pilos în faza anagenă, când celulele se înmulțesc intens și produc o mulțime de proteine care formează până la 95% din volumul firului de păr.

femeie - păr frumos și sănătos

Nu este surprinzător că, printre alte afecțiuni caracteristice, unul dintre simptomele deficitului de vitamina B12 este subțierea părului. Nivelurile scăzute de vitamina B12 promovează, de asemenea, fragilitatea și albirea prematură a părului.

Cum suferă părul atunci când lipsește...

Studiul 1

Într-un studiu caz-control care a implicat 52 de pacienți cu vârsta sub 20 de ani cu albire prematură, autorii au evaluat și comparat nivelurile de biotină, acid folic și vitamina B12 cu cele din grupul de control. Rezultatele au arătat o deficiență a vitaminei B12 și a acidului folic și niveluri mai scăzute de biotină la persoanele care au albit prematur, dar fără o deficiență pronunțată a ultimei vitamine.

Studiul 2

Un alt studiu a evaluat nivelurile de acid folic și vitamina B12 la 115 pacienți cu alopecie telogenă acută și cronică rezultată din ciclul de creștere a părului afectat. În acest caz, rezultatele au arătat că unii dintre subiecți aveau deficit de vitamina B12, dar niciunul dintre pacienți nu avea deficit de acid folic.

Studiul 3

Un alt studiu al relației dintre chelia telogenă și vitamina B12 a demonstrat că deficiența acestei vitamine apare mult mai frecvent la persoanele afectate de această boală decât în grupul de control al persoanelor sănătoase nepăroase.

Studiul 4

Cu toate acestea, un alt studiu, efectuat pe un grup de femei în general sănătoase, non-vegane, cu alopecie androgenetică (tip masculin), a constatat o scădere semnificativă a valorii medii a vitaminei B12.

Dieta pentru păr

păr frumos și sănătos

Prin urmare, autorii ultimului studiu au subliniat că acestea sunt femei non-vegane, deoarece vitamina B12 se găsește în cantități adecvate numai în produsele de origine animală. Sursele de vitamina B12 din dieta noastră sunt în principal produsele din carne, peștele și ouăle, precum și laptele și produsele sale.

Prin urmare, omnivorii iau în medie peste 7 mcg de vitamina B12 cu dieta lor zilnică, în timp ce veganii iau mai puțin de 0,5 mcg de vitamina B12. Pe de altă parte, un adult sănătos, pentru a preveni apariția simptomelor de deficiență, trebuie să consume aproximativ 6 mcg din această vitamină pe zi.

Deci, dacă avem o problemă cu părul la inimă, ar trebui să avem grijă de proporția adecvată de vitamina B12 în dieta noastră zilnică.

Sławomir Ambroziak       

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514791/

https://jddonline.com/articles/vitamin-and-mineral-deficiencies-in-patients-with-telogen-effluvium-a-retrospective-cross-sectional-S1545961616P1235X/

https://journals.lww.com/jdds/fulltext/2022/26020/serum_vitamin_b12_in_chronic_telogen_effluvium.2.aspx

https://academic.oup.com/ced/article-abstract/15/4/277/6628926?redirectedFrom=fulltext

 

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...