Care vitamină ajută la bronzare?

Sprijinirea bronzării poate fi înțeleasă în două moduri. Primul mod de a îmbunătăți "prinderea" culorii pielii este de a proteja împotriva efectelor negative ale supraexpunerii la lumina soarelui. A doua modalitate, la rândul său, este de a sprijini producția de pigmenți ai pielii, adică melaninele, dar în această privință situația nu este la fel de simplă ca în cazul protecției împotriva arsurilor solare.

vitamine pentru plajă - femeie pe plajă

  1. Ce determină culoarea pielii?
  2. Cum funcționează bronzul?
  3. Vitaminele și bronzul

Ce determină culoarea pielii?

De nivelul de melanină din piele depinde dacă cineva are o piele aproape albă sau o piele atât de închisă la culoare încât nici măcar nu se mai poate bronza. Principalul factor determinant este genetic și, cel mai adesea, culoarea pielii este rezultatul culorii pielii părinților sau, uneori, rezultatul anumitor aberații (de exemplu, în cazul albinismului).

Cantitatea de melanină din piele depinde de genele direct legate de aceasta, dar și de genele care reglează indirect producția sa. Melanina este produsă din aminoacidul tirozină, astfel încât orice problemă genetică legată de "rotația" acestui aminoacid în organism poate afecta și melanina și culoarea pielii.

vitamine pentru plajă - femeie pe plajă

Cum funcționează bronzul?

Bronzarea este un proces la care sunt supuse persoanele pentru a obține o culoare a pielii mai închisă decât tenul lor natural. Cu toate acestea, este important să ne amintim că bronzul este mai degrabă o adaptare temporară a organismului la riscurile pentru sănătate ale expunerii excesive la lumina soarelui decât ceva care, din punct de vedere evolutiv, ar trebui să ajute la altceva. Acest lucru se datorează faptului că celulele pielii "încearcă" să se adapteze la condiții, unul dintre simptomele acestui lucru într-un mediu cu lumină solară intensă fiind o producție crescută de melanină, un pigment închis la culoare (maro).

Principala sa funcție în organism este de a proteja împotriva razelor UV care dăunează ADN-ului. În plus față de piele, aceasta dă culoare părului sau ochilor. Persoanele cu pielea extrem de deschisă la culoare sunt mai sensibile la arsurile solare și la bolile de piele cauzate de radiații decât cele cu pielea închisă la culoare în mod natural. Cu toate acestea, ei sintetizează mai repede vitamina D, care este esențială pentru multe procese vitale și care, împreună cu melanina, protejează împotriva radiațiilor.

Vitaminele și bronzul

Deși vitamina A este considerată, în general, ca favorizând bronzul, raționamentul științific care o depășește indică alte vitamine care ar putea avea un potențial și mai mare. Cu toate acestea, acest potențial se referă mai degrabă la protecția celulelor pielii decât la promovarea înnegririi pielii. Dintre vitamine, vitamina C ar putea avea cel mai benefic efect asupra procesului de bronzare.

Aceasta este implicată în atenuarea stresului oxidativ și în sinteza colagenului, deci poate fi un factor de protecție împotriva efectelor razelor solare în timpul bronzării. În plus față de vitamina A, atenția este atrasă și de vitamina E, tot pentru potențialul său antioxidant. Atunci când luăm în considerare rolul vitaminei A în bronzare, merită să ținem cont de faptul că nuanța portocalie a pielii care poate apărea odată cu creșterea consumului acesteia este mai degrabă un simptom al unui exces în organism decât al unui bronz accentuat. Cu toate acestea, dacă este utilizată în doze adecvate nevoilor, se poate conta și pe un efect antioxidant.

EVALUEAZĂ ARTICOLUL:
0 / 5 5 0
SFD
Coșul tău (...)
Produsul a fost adăugat Produsul a fost șters În coșul tău au fost adăugate produse, de pe alt dispozitiv Ți-am restaurat coșul de pe alt dispozitiv
Valoarea coșului: : ...